Politis

Έρευνα: Πιο λαμπερές οι μεγάλες μαύρες τρύπες με ισχυρούς «κοσμικούς ανέμους»

Published December 16, 2025, 20:20
Έρευνα: Πιο λαμπερές οι μεγάλες μαύρες τρύπες με ισχυρούς «κοσμικούς ανέμους»

Νέα έρευνα που διεξήχθη από το King's College London και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Aging» υποδεικνύει ότι η θεοβρομίνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα θεοβρομίνης στο αίμα των συμμετεχόντων με δείκτες βιολογικής γήρανσης και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα θεοβρομίνης είχαν βιολογική ηλικία χαμηλότερη από την πραγματική. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από δύο ευρωπαϊκές ομάδες μελέτης, με συνολικά 1.669 συμμετέχοντες. Ενδιαφέρον είναι ότι η συσχέτιση αυτή παρατηρήθηκε μόνο για τη θεοβρομίνη και όχι για άλλους μεταβολίτες του κακάο και του καφέ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Αντώνη Γεωργακάκη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός δράσης της θεοβρομίνης και να αξιολογηθούν οι πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα αυτά προσθέτουν μια νέα διάσταση στην κατανόηση των αντιγηραντικών ιδιοτήτων της μαύρης σοκολάτας.