Τι είναι η νεφρολιθίαση, γιατί είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο;
Για πολλούς, τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή άφθονης κατανάλωσης αλκοόλ, γενναιόδωρων μερίδων εορταστικών φαγητών και απόλαυσης λαχταριστών γλυκών. Ωστόσο, αυτός ο εποχικός συνδυασμός αφυδάτωσης και υπερβολών καθιστά την περίοδο των διακοπών μια περίοδο αιχμής για τον κίνδυνο νεφρολιθίασης.
Τι είναι η νεφρολιθίαση, γιατί είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο;
Όπως εξηγεί στο The Conversation ο Anthony Dat, Επίκουρος Λέκτορας στο Τμήμα Χειρουργικής της Σχολής Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash, η νεφρολιθίαση σχηματίζεται όταν τα μέταλλα στα ούρα -συνήθως ασβέστιο και οξαλικό οξύ- κρυσταλλώνονται επειδή τα ούρα συμπυκνώνονται. Αυτοί οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι μπορεί να ξεκινήσουν ως μικρά σωματίδια, όπως οι κόκκοι άμμου και να μην προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, όταν μεγαλώνουν και μετακινούνται στον ουρητήρα -τον στενό σωλήνα μεταξύ των νεφρών και της ουροδόχου κύστης- μπορεί να εμποδίσουν τη ροή των ούρων.
Αυτή η απόφραξη προκαλεί έντονους πόνους, που εκτείνονται από τη μέση της πλάτης μέχρι τη λεκάνη, συχνά συνοδευόμενους από ναυτία, έμετο και αίμα στα ούρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι λίθοι μπορούν να παγιδεύσουν βακτήρια, προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μόνιμη νεφρική βλάβη.
Περίπου 1 στους 10 ενήλικες θα εμφανίσει νεφρολιθίαση κάποια στιγμή, με τους ενήλικες ηλικίας 40-60 ετών να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος στις γιορτές
Οι εποχιακές απολαύσεις παίζουν ρόλο:
Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα, αυξάνοντας την πιθανότητα σχηματισμού λίθων.
Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα πατατάκια και το τυρί, αυξάνουν την ποσότητα των μετάλλων που προκαλούν λίθους.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό άλας, όπως το σπανάκι, τα αμύγδαλα και η μαύρη σοκολάτα, μπορούν να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο, αν καταναλώνονται συχνά.
Τα ταξίδια μπορούν επίσης να διαταράξουν τις συνήθειες ενυδάτωσης. Οι άνθρωποι που κάνουν μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο παραλείπουν συχνά να πιουν νερό, ενώ οι ζεστοί προορισμοί αυξάνουν την απώλεια ιδρώτα. Η μειωμένη πρόσληψη υγρών σημαίνει πιο συμπυκνωμένα ούρα και μεγαλύτερη πιθανότητα σχηματισμού λίθων.
Η κλιματική αλλαγή επιτείνει το πρόβλημα. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, οι παραδοσιακά πιο δροσερές περιοχές γίνονται «ζώνες υψηλού κινδύνου» για νεφρολιθίαση. Οι καύσωνες διαρκούν επίσης περισσότερο και εμφανίζονται πιο συχνά, συμβάλλοντας σε πιο συχνή αφυδάτωση.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια των διακοπών
Τα καλά νέα: Οι περισσότερες περιπτώσεις νεφρολιθίασης μπορούν να προληφθούν:
Μείνετε ενυδατωμένοι
Το να πίνετε αρκετό νερό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβετε τη νεφρολιθίαση. Προσπαθήστε να πίνετε 2,5-3 λίτρα υγρών την ημέρα και περισσότερα όταν κάνει ζέστη ή όταν ασκείστε. Το νερό είναι η καλύτερη λύση, αλλά η προσθήκη λεμονιού ή λάιμ μπορεί να βοηθήσει. Και τα δύο περιέχουν κιτρικό οξύ, που μειώνει τον σχηματισμό λίθων. Αν πίνετε αλκοόλ, συνοδεύστε κάθε ποτό με ένα ποτήρι νερό.
Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής
Απολαύστε τις γιορτινές λιχουδιές, αλλά με μέτρο, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση αλμυρών, σακχαρούχων και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό άλας. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ιδανικές εναλλακτικές λύσεις, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες (που δεσμεύουν το οξαλικό άλας στο έντερο) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που προλαμβάνουν τη δημιουργία λίθων, όπως το κιτρικό οξύ και το κάλιο.
Γιατί στις γιορτές αυξάνεται ο κίνδυνος για πέτρες στα νεφρά. Πώς να τον αποφύγετε
Η περίοδος των εορτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, ζαχαρούχων ποτών, αλμυρών τροφών και τροφών πλούσιων σε οξαλικό άλας. Η αφυδάτωση, που επιδεινώνεται από την κατανάλωση αλκοόλ και τα ταξίδια, οδηγεί σε συμπύκνωση των ούρων και σχηματισμό κρυστάλλων μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το οξαλικό οξύ. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να εξελιχθούν σε λίθους που προκαλούν έντονους πόνους, ναυτία, έμετο και αίμα στα ούρα. Ο Anthony Dat, Επίκουρος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Monash, εξηγεί ότι η νεφρολιθίαση επηρεάζει περίπου 1 στους 10 ενήλικες, με τους ενήλικες ηλικίας 40-60 ετών να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του κινδύνου, καθώς προκαλούν μεγαλύτερη αφυδάτωση. Ωστόσο, η πλειονότητα των περιπτώσεων νεφρολιθίασης μπορεί να προληφθεί με απλά μέτρα, όπως η επαρκής ενυδάτωση. Συνιστάται η κατανάλωση 2,5-3 λίτρων υγρών την ημέρα, και περισσότερο όταν κάνει ζέστη ή όταν ασκείστε. Η κατανάλωση νερού βοηθά στην αραίωση των ούρων και στην αποτροπή σχηματισμού κρυστάλλων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ, ζαχαρούχων ποτών και αλμυρών τροφών, καθώς και τροφών πλούσιων σε οξαλικό άλας. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης κατά τη διάρκεια των εορτών και όχι μόνο.
You Might Also Like
Η συσκευή που πρέπει οπωσδήποτε να αποσυνδέετε από την πρίζα κατά τη διάρκεια καταιγίδων για να αποφύγετε ζημιές
Dec 1
Μακροζωία: 4 απλοί τρόποι να μείνετε νέοι
Dec 3
Η Google βγάζει τα πρώτα γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη του Gemini – Τι θα μπορούν να κάνουν
Dec 8
Ένοχη η ουλίτιδα για την εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων – Τι λένε επιστήμονες
Dec 17
Οι πιο επικίνδυνες χριστουγεννιάτικες τροφές για σκύλους και γάτες
Dec 17