Σε όλα τα οικογενειακά τραπέζια της Κύπρου υπάρχει κάτι κοινό: το φαγητό είναι πάντα περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται- και δεν μιλάμε φυσικά για μία-δύο μερίδες παραπάνω. Όχι από κακή πρόθεση. Είναι λίγο η αγάπη, λίγο η συνήθεια και λίγο η βαθιά ριζωμένη λογική του «καλύτερα να περισσέψει παρά να λείψει».
Και αυτό, όσο αθώο κι αν φαίνεται, αφήνει πίσω του ένα αποτύπωμα που δεν είναι καθόλου μικρό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2023 η χώρα με τη μεγαλύτερη ποσότητα σπατάλης τροφίμων ανά κάτοικο ήταν η Κύπρος. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, στην Κύπρο κάθε πολίτης σπαταλά περίπου 286 κιλά τροφίμων τον χρόνο, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι γύρω στα 130 κιλά.
Όπως αναφέρει το Γραφείο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στη Κύπρο , γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο του 2025 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέα μέτρα για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, με δεσμευτικούς στόχους. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, έως το 2030 τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν:
• κατά 10% τα απόβλητα τροφίμων στην επεξεργασία και τη μεταποίηση,
• κατά 30% τα απόβλητα τροφίμων από το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες εστίασης και τα νοικοκυριά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2021–2023.
Η Κύπρος πρωταθλήτρια στη σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ
Η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων, με μέσο όρο 286 κιλά ανά κάτοικο ετησίως, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 130 κιλών. Αυτό το φαινόμενο αποδίδεται σε παράγοντες όπως η υπερβολική ποσότητα φαγητού που σερβίρεται στα οικογενειακά τραπέζια, η συνήθεια να υπάρχει πάντα «περισσότερο παρά λιγότερο» και η γενικότερη νοοτροπία της αφθονίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και έχει θεσπίσει νέα μέτρα για την πρόληψη και τη μείωσή της. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, έως το 2030 τα κράτη-μέλη θα πρέπει να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων στην επεξεργασία και τη μεταποίηση κατά 10%, καθώς και τα απόβλητα από το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες εστίασης και τα νοικοκυριά κατά 30%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2021-2023. Η σπατάλη τροφίμων έχει σημαντικές οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οικονομικά, συνεπάγεται απώλεια πόρων για τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καταναλωτές. Περιβαλλοντικά, συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην κατανάλωση νερού και ενέργειας, καθώς και στην υποβάθμιση του εδάφους. Κοινωνικά, η σπατάλη τροφίμων είναι ηθικά απαράδεκτη, δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την πείνα. Η Κύπρος, ως πρωταθλήτρια στην σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ, καλείται να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτό απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των πολιτών, με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης τροφίμων.
You Might Also Like
Κατσάδες ΕΕ στην Κύρο για ΑΠΕ, αεροδρόμια και ύδατα
Dec 11
Κύπρος: «Πρωταθλήτρια» στα εταιρικά κέρδη και ουραγός στους μισθούς
Dec 14
Προεδρία ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία – Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάδειξε γιατί είναι σημαντικό είναι το επόμενο εξάμηνο για την Κύπρο
Dec 21
Politico: Γιατί ο πράσινος κανόνας ΕΕ για αυτοκίνητα το 2035 είναι εφιάλτης για την Κύπρο
Dec 26
Η οδηγία για τη σπατάλη τροφίμων, η αρνητική πρωτιά της Κύπρου και η κουλτούρα
Dec 27