Dialogos

Η οδηγία για τη σπατάλη τροφίμων, η αρνητική πρωτιά της Κύπρου και η κουλτούρα

Published December 27, 2025, 08:01
Η οδηγία για τη σπατάλη τροφίμων, η αρνητική πρωτιά της Κύπρου και η κουλτούρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέα μέτρα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης κατά 10% στην επεξεργασία και μεταποίηση τροφίμων και κατά 30% στο λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας και τα νοικοκυριά έως το 2030. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν τη δωρεά τροφίμων που είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων ανά κάτοικο, παρά τις προηγούμενες υποχρεώσεις και προσπάθειες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Parpounas Sustainability Consultants, Κυριάκος Παρπούνας, τονίζει ότι η σπατάλη δεν περιορίζεται στο τραπέζι, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από το χωράφι έως τον καταναλωτή. Ο κ. Παρπούνας επισημαίνει το παράδοξο ότι ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται μεγάλη σπατάλη τροφίμων, περίπου 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε ποιοτικά τρόφιμα λόγω της φτώχειας. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σημαντική πρόκληση για την κλιματική κρίση και την επισιτιστική ασφάλεια. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, εκφράζει την απογοήτευσή του για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στην επιστροφή της πόλης, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες και επαφές σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρει ότι λαμβάνονται συχνά υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, αλλά σπάνια μεταφράζονται σε πρακτικές ενέργειες. Παράλληλα, προειδοποιεί για τους κινδύνους που δημιουργεί ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής και καλεί τη νέα γενιά να αγωνιστεί για ειρήνη, δημοκρατία και συνύπαρξη.