Cyprus Times

Κολλαγόνο: 3 top πηγές για λαμπερό δέρμα και γερές αρθρώσεις

Published December 14, 2025, 14:06
Κολλαγόνο: 3 top πηγές για λαμπερό δέρμα και γερές αρθρώσεις

Το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος, των αρθρώσεων και των τενόντων, βρίσκεται σε διάφορες τροφές. Οι κορυφαίες πηγές κολλαγόνου περιλαμβάνουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, με έμφαση στα μέρη τους που περιέχουν συνδετικό ιστό. Η κατανάλωση ψαριών με την πέτσα και μικρών ψαριών με τα κόκαλα ενισχύει την πρόσληψη κολλαγόνου. Εκτός από τις τροφές που περιέχουν άμεσα κολλαγόνο, υπάρχουν και εκείνες που συμβάλλουν στην παραγωγή του από τον οργανισμό. Αυτές περιλαμβάνουν τα αυγά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος, που βρίσκεται σε στρείδια, βόειο κρέας, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου. Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για τον σχηματισμό της τριπλής έλικας του κολλαγόνου και μπορεί να ληφθεί από τροφές όπως οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και τα μούρα. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με τακτική άσκηση, ποιοτικό ύπνο και ισορροπημένη διατροφή, είναι καθοριστική για την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Για την προστασία του κολλαγόνου, συνιστάται ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο, η αποφυγή του καπνίσματος και η διαχείριση του στρες. Η υπεριώδης ακτινοβολία και η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό. Η υιοθέτηση αυτών των μέτρων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των αρθρώσεων.