Philenews

Τι γίνεται όταν το πιάτο που σάς σερίρουν περιέχει, εν αγνοία σας, συστατικά που θα σας βλάψουν;

Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 28, 2025, 05:05
Τι γίνεται όταν το πιάτο που σάς σερίρουν περιέχει, εν αγνοία σας, συστατικά που θα σας βλάψουν;

Η έλλειψη σαφούς ενημέρωσης σχετικά με τα αλλεργιογόνα στα εστιατόρια αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει την υποχρέωση ενημέρωσης για τα αλλεργιογόνα, όχι μόνο στα προ-συσκευασμένα προϊόντα, αλλά και στην ομαδική εστίαση, πριν την κατανάλωση. Το Εφετείο Κύπρου, στην απόφαση Π.Ε.130/2019, εξέτασε μια υπόθεση όπου ένας πελάτης υπέστη αλλεργικό σοκ λόγω φιστικιών που περιέχονταν σε ένα πιάτο χωρίς να έχει ενημερωθεί. Το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση στον πελάτη, κρίνοντας ότι το εστιατόριο δεν παρείχε την απαιτούμενη σήμανση. Η απόφαση του Εφετείου αναλύει το πότε η παράβαση νομικής υποχρέωσης δημιουργεί αστική αξίωση, διακρίνοντας μεταξύ της απλής παράβασης καθήκοντος και της παράβασης που στοχεύει στην προστασία συγκεκριμένης τάξης προσώπων, όπως οι αλλεργικοί. Σύμφωνα με τη νομολογία, για να γεννηθεί αστική αξίωση, η ζημιά πρέπει να είναι του τύπου που το νομοθέτημα θέλει να αποτρέψει, ο ζημιωθείς πρέπει να ανήκει στην προστατευόμενη τάξη και η προβλεπόμενη θεραπεία πρέπει να είναι ανεπαρκής. Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης για τα αλλεργιογόνα και την ευθύνη των επιχειρήσεων εστίασης να προστατεύουν την υγεία των πελατών τους.